Är rökfria unga vuxna som använder e-cigaretter mer benägna att röka i framtiden?

Ungdomar som har provat e-cigaretter men aldrig har rökt förut är nästan fem gånger större risk att gå på att försöka röka, en ny studie har funnit. Resultaten ger dock inte något tydligt stöd för påståendet att e-cigaretter får ungdomar att börja röka (den så kallade möjliga [“gateway-effekten”).

Forskare från University of Bristol’s Tobacco and Alcohol Research Group (TARG), med stöd från Bristols MRC Integrative Epidemiology Unit (IEU) och NIHR Bristol Biomedical Research Centre (BRC), kombinerade resultaten av 17 studier för att undersöka om användning av e-cigaretter jämfört med icke-användning hos unga icke-rökare är förknippad med efterföljande cigarettrökning.

Forskningen, som finansieras av MRC IEU och NIHR BRC, publiceras idag [11 mars 2020] i Tobakskontroll.

Befintliga bevis tyder på att användningen av e-cigaretter är mindre skadlig än rökning och är ett effektivt stöd för att sluta röka, men det finns farhågor om att https://vape.se/e-cigaretter/ kan vara en väg till att röka cigaretter, särskilt bland ungdomar. Om detta är korrekt, snarare än rökning sjunker, rökning priser kan förbli stabil eller öka på grund av en ny generation av rökare där e-cigaretter har anstiftat rökning.

I denna studie kombinerade forskarna bevis från 17 studier som hade undersökt e-cigarettanvändning och efterföljande rökning, där ett oddsförhållande kunde beräknas, för att undersöka om e-cigarettanvändning, jämfört med icke-användning, hos unga icke-rökare är associerad med efterföljande cigarettanvändning.

Jasmine Khouja, en doktorand i TARG baserad vid School of Psychological Science, sade: “Beslutsfattare har använt resultaten av studier, inklusive de studier vi granskat i denna forskning, för att stödja den tunga regleringen av e-cigaretter, inklusive begränsningar av smaker och till och med totalförbud, men bevisen för att användningen av e-cigaretter kan leda till att ungdomar börjar röka är inte så starka som det kan tyckas.”

Studien fann att ungdomar som aldrig hade rökt tidigare men hade använt e-cigaretter var fyra och en halv gånger större risk att fortsätta att använda e-cigaretter. Forskargruppen identifierade dock också ett antal problem med de studier som ingår i denna analys, vilket gör dem försiktiga med att dra slutsatsen att e-cigarettanvändning orsakar ungdomar att börja röka.

Även om sambandet mellan e-cigarettanvändning bland icke-rökare och efterföljande rökning förefaller starkt, begränsas de tillgängliga bevisen av tilliten till självrapporterande åtgärder för rökningshistoria utan biokemisk kontroll. Ingen av studierna omfattade negativa kontroller som skulle ge starkare bevis för om associeringen kan vara kausala. En stor del av bevisningen har inte heller beaktat nikotinhalten i e-vätskor som används av icke-rökare, vilket innebär att det är svårt att dra slutsatser om huruvida nikotin är den mekanism som driver denna förening.

Forskarna rekommenderar att framtida studier bör ta itu med de frågor som har belysts genom att använda mer avancerade tester för att bekräfta om ungdomar är rökare eller e-cigarettanvändare, med hjälp av olika statistiska analyser och överväga om e-cigaretter innehåller nikotin eller inte.

En tidigare metaanalysstudie som genomfördes 2016 kombinerade resultaten av nio studier, där man undersökte om e-cigarettanvändning bland rökfria ungdomar och unga vuxna var kopplad till senare rökning. Studien fann att ungdomar som hade använt en e-cigarett var nästan fyra gånger större risk att fortsätta att försöka röka än de som inte hade.